Collectie Groningermuseum
    2021.0321.01.jpg; 2021.0321; ;
    2021.0321.02.jpg; 2021.0321; ;
    2021.0321.03.jpg; 2021.0321; ;
    2021.0321.04.jpg; 2021.0321; ;
    2021.0321.05.jpg; 2021.0321; ;
    2021.0321.06.jpg; 2021.0321; ;
    Inventarnummer2021.0321
    TitelBouilloire op komfoor
    Herstelleronbekend
    BeschreibungBouilloire van Chinees geëmailleerd koper (Canton email) met apart onderstel/komfoor.
    De bouilloire staat op een hoge smalle voetring, daarboven een bolle buik, van boven iets afgeplat, met daarin een wijde mond met koperen rand. Hierin valt een plat deksel met koperen knopje, gevormd als een lotusknop. Een gebogen tuit, van onderen breed, naar boven toe versmallend en dan weer iets wijder naar buiten/voren uitlopend, met een koperen randje. Op de buik twee ronde geëmailleerde bevestigingspunten met koperen randje, overgaand in halfronde koperen scharnierende lipjes. Hieraan een koperen handvat, met van onderen twee voluten, overlopend in de met rotan omwonden hengsel.
    Het open onderstel is rond, de mond met koperen rand en een naar binnen geslagen mondrand, de opening verkleinend. De voetring van de bouilloire valt hier precies in. Rondom de bovenste ring een lambrequinrand gevormd als drie ruyi. Daartussen drie naar buiten gebogen pootjes, halverwege met elkaar verbonden door een kleine verticale ring (voor brander, hier ontbrekend). De pootjes vervolgens C-vormig en naar buiten lopend, met koperen schelpvormige voetjes.

    Versierd met emails op koper (wit, met tinten geel, groen, blauw, rood, roze en goud).
    De voetring is geel, met daarboven een blauwe en een groene lijn. De binnenzijde is wit geëmailleerd. Aan de onderzijde van de buik een band met roze gestileerde ranken.
    De buik is tot de afplatting geheel opgevuld met kronkelende ranken en groenblauwe bladeren, met daartussen gedetailleerde roze, blauwe en witte bloemen in diverse kleurcombinaties. Tegen deze achtergrond drie cartouches; voor en achter twee grote met een rocaille rand, op de zijkant tegenover de tuit een kleinere met C-vormige volutenrand. De grote cartouches zijn gevuld met Europese figuren. Aan de voorzijde met een vrouw die aan de oever van een rivier zit, een appel in haar hand, een kind zit naast haar. Rechts van hen staat een man met staf en buidel, achter hem een gevlekte stier. Aan de overzijde van de rivier een stadje met poort en bergen. Op de rivier vaart een schip, dat de Deense vlag voert. In de kleine cartouche opzij een bloeiende gele en roze pioenroos tegen een witte achtergrond, met op een kleine tak een vogeltje.
    Op de andere zijde een grote cartouche met daarin een staande vrouw, met opgestoken haar, een mand met bloemen in haar armen, ter weerszijden van haar een ram en een schaap. Tegenover haar zit een vrouw, met een mutsje met bloemen en een parelketting, met een rode bloem in haar hand. Aan de overzijde twee gebouwen, waaronder een koepel met kruis, in de verte bergen. Er liggen twee schepen voor anker, beide met de Deense vlag. Rondom de aanzet van de tuit een grote roze-blauwe lotusbloem, de knop van de lotus gaat over op tuit. De tuit is naar boven geel met daarop blauwe rocailles. Op de ronde bevestigingspunten van het handvat twee grote bloemen.
    Op het afgeplatte bovendeel van de buik rondom een rand met gouden ruyi. Daarboven vier cartouches met rocaille rand tegen een brede band met diamantwerk. Twee cartouches zijn gevuld met gele ranken tegen een blauwe achtergrond, twee met pioenroosjes tegen een witte achtergrond. Het platte deksel met een blauwe lijn, daarbinnen hetzelfde rank- en bloemwerk als op de buik. Rondom de aanzet van de knop een roze lotusbloem, de knop zelf gevormd als een lotusknop met gouden hart. De ketel is vanbinnen wit geëmailleerd.
    Het onderstel/komfoor is aan de buitenzijde van de grote bovenste ring en op de pootjes met hetzelfde rank- en bloemwerk versierd als op de buik. Op de binnenrand aan de bovenzijde drie roze bloemen met ter weerszijden roze ranken tegen een witte achtergrond, op de onderste kleine ring aan de buitenkant blauwe gestileerde ranken. De binnenkant van het komfoor is witgeel geëmailleerd.

    Deze vorm is mogelijk ontleend aan Engelse zilveren ketels met onderstel, vanaf circa 1720 te dateren.
    EntstehungsortChina, Guangzhou
    Datum 1740 - 1760
    Entstehungszeitraum18e eeuw, Qianlong
    Objektbezeichnungbouilloires
    Sachgruppeoosterse kunstnijverheid
    Materialkoper, email (materiaal)
    Format
      Inclusief komfoor hoogte: 26.00 cm
    Credit lineGroninger Museum, bruikleen stichting Anders