Beeldje van een man (Mr. Nobody)
N° d'objet1960.0114
TitreBeeldje van een man (Mr. Nobody)
Créateuronbekend
DescriptionFiguur gemodelleerd in de vorm van een staande (Europese) man met hoed, van Chinees porselein. Op een plat ovaal voetstuk staat een Europeaan, gekleed in ruimgeplooide (in reliëf) kniebroek, die tot aan de schouders gaat en van boven door een smal liggend kraagje is afgesloten. Lange nauwe mouwen bij de pols met vier kleine knopen (in reliëf) gesloten. Schoenen zonder hakken. Op zijn hoofd een driekante steek (als deksel). Het lange haar valt tot in de nek, lange snor en lange puntbaard, die tot op de borst valt. Hij staat met beide armen, op borsthoogte opgeheven en naar elkaar toegebogen. In de rechterhand een wijnglas, de linkerhand afgebroken. Versierd met onderglazuur blauw, de hoed met doorzichtig groen email en met ijzerrood. De schoenen blauw, de kousen wit, broek onregelmatig blauw gestreept, mouwen versierd met bloemtakken en het kraagje blauw gestreept op blauwe ondergrond, waaronder een rozet telkens gescheiden door een arabesk. Haar, snor, baard, wenkbrauwen, ogen en mond blauw. Glas is blauw. Hoed: bovenkant geheel bedekt met doorzichtig groen email, de onderkant is ijzerrood. Linkerhand afgebroken en de lijkerarm gelijmd. Onderkant voetplaatje: ongeglazuurd. Kangxi periode.
Een dergelijke figuur afgebeeld op een houtsnede die het Engelse toneelspel 'No-body and some-body' illustreert, gedrukt in 1606. Dergelijke figuren zijn ook bekend in Engels aardewerk.
Een dergelijke figuur afgebeeld op een houtsnede die het Engelse toneelspel 'No-body and some-body' illustreert, gedrukt in 1606. Dergelijke figuren zijn ook bekend in Engels aardewerk.
Date circa 1700 - circa 1720
Période de créationKangxi, 18e eeuw
Catégorie d'objetoosterse keramiek
Techniquehoutsnede (drukprocédé)
Dimensions
- rand kan diameter: 5.70 cm
voet kan lengte: 10.00 cm
voet kan breedte: 8.50 cm
kan geheel hoogte: 22.70 cm
houtsnede hoogte: 20.50 cm
breedte: 13.00 cm
Ligne de créditGroninger Museum. Legaat van de heer F.H. Jansenius de Vries, Warffum (1960)